Saker att tänka på när man köper golv och har hund

Det är många hushåll idag som har hund som husdjur, detta både i mindre och större städer, hushåll både i storstaden och på landet. Oavsett situation och bakgrund är det viktigt att tänka på några faktorer vid inköp och hund och även om det finns en hund i hushållet idag.

Hund i hemmet

Att göra sitt hem hundvänligt är väldigt viktigt för att hunden skall trivas så bra som möjligt, för att hunden skall må bra. Hundsäkra hemmet finns det många tips om, att ej låta hunden röra sig där det kan finnas tillgång till el eller att den på annat sätt kan skada sig. Ett enkelt knep att ta till är att sätta upp en hundgrind i de rum där djuren ej får vistas. Grinden kan sätta i dörröppningar och vid trappor för att skärma av.

Golv för hundägare

Något som en möjligen inte tänker på direkt förrän husdjuren är fysiskt i hemmet är golven i hushållet. Att ha golv som lämpar sig för hunden och dess tassar är väldigt viktigt, för att den skall må så bra som möjligt. För en själv är det också klokt att ha golv som ej blir förstörda av husdjuren utan istället välja golv som kan ha en lång livslängd trots fyrbenta vänner i hemmet.

Exempel på slitstarka golv:

 • Laminatgolv
  Laminatgolv
 • Klinker
  Klinkergolv
 • Vinylgolv
  Vinylgolv
 • Vissa trägolv
  Trägolv

För alla är det ej möjligt att byta ut alla golv direkt, utan detta är mer att ha i åtanke om det är golv som ändå skall bytas. Det är då klokt att fundera över om det kommer att befinna sig djur i hemmet, eller om det redan finns detta när golven skall bytas, för att det skall passa alla som befinner sig regelbundet i hemmet.

Varför anpassa golven?

Att anpassa golven efter djuren är något som bör göras av flera anledningar, bland annat för att:

 • Göra det bekvämt för husdjurens tassar
 • Skapa tåliga golv för ej rumsrena husdjur
 • Investera i slitstarka golv som tål husdjurens klor

Många golv kan slitas snabbt och mycket av hundar med anledning av klor och tassar. Drar hunden in mycket smuts vid regn och snö behöver golven tvättas oftare vilket kan innebära slitningar för känsliga trägolv. Klorna kan också skapa repor om golven ej är slitstarka.

Djurens vätskor kan göra att det blir fläckar om de ej torkas upp snabbt, därmed är det klokt att ha golv som tål att vätska ligger kvar utan att behöva torkas omedelbart.