Renovering utav hårborttagningsklinik i Uppsala

Att renovera en klinik kräver en hel del planerande men om man som företag väljer att ta professionell hjälp gällande detta så går det ofta som en dans. Om företaget istället har bestämt sig för att göra mycket själv av arbetet eller inte väljer en helhetslösning, så finns det mycket att tänka på. Det spelar egentligen ingen större roll vilken typ av klinik som ska renoveras då många kliniker är utrustade på ungefär samma sätt, oavsett om företaget sysslar med hårborttagning, skönhet över lag, massage eller tänder. Inte heller spelar det någon roll om företaget befinner sig i Uppsala, Ystad eller Kiruna eftersom företag som sysslar med renoveringar arbetar på liknande sätt på alla orter. I det här inlägget använder jag Estetikum i Uppsala (018-50 15 05) som exempel

En hygienisk klinik

Om ett företag sysslar med till exempel hårborttagning eller andra skönhetsprocedurer så är hygienen av högsta vikt. Det måste alltså gå att rengöra kliniken ordentligt, så att den alltid ser fräsch ut och så att man kan erbjuda kunderna en trevlig miljö. En schabbig klinik kan nämligen få den mest tillåtande kund att vända i dörren och ibland räcker det med en fläck på golvet för att kunden ska lägga benen på ryggen.

Detsamma gäller naturligtvis för personalens kläder, även om detta inte riktigt ingår i renovering. Däremot bör renovering av en klinik innefatta installation av en eller flera tvättmaskiner, så att kläder, handdukar och liknande kan hållas fräscha och tilltalande. Under renoveringen bör man alltså se till att man har gott om kranar och liknande installationer, där man kan tänkas behöva det.

Välj golv med omsorg

En av de viktigaste delarna i ett företags renovering är golven. På kliniker som sysslar med till exempel hårborttagning och skönhet liksom hos hårfrisörskor, är golvet jätteviktigt. Det är lätt att glömma detta men eftersom mänskligt hår och diverse kemikalier hanteras på båda platserna så måste golvet kunna hantera den belastningen. Att tappa lite hårfärg eller vax på golv som inte är härdade kan faktiskt förstöra golvet, inte minst genom fula fläckar som inte går att få bort. I vissa fall kan kemikalierna dessutom bränna hål på golvet, vilket kommer leda till att golvet blir svårare att rengöra och att det inte håller lika länge.

Förutom att golven ska klara ovanstående så måste de vara lätta att rengöra och de måste tåla vatten eftersom golven på en klinik bör städas grundligt varje dag. Att ha ett golv med djupa fogar eller ett golv av till exempel klinkers är något som bör undvikas av just denna anledning. Naturligtvis kan det finnas golv som företaget helst skulle vilja inreda med på grund av dess utseende men det gäller att tänka praktiskt och välja golv utefter funktion snarare än stil. Det kan tyckas tråkigt men en klinik för hårborttagning och andra behandlingar är först och främst en arbetsplats, oavsett om man befinner sig i en kontorsbyggnad eller hemma i sin egen källare.

Golven bör också vara snälla mot personalen. Att ha personal som får ont i ryggen av att arbeta på hårda golv, eller som halkar för att golvet inte är arbetsvänligt, är en mardröm för företag. Vid renovering av en klinik är det därför bäst att redan från början satsa på mjuka golv som är halkfria.

Summa summarum bör man inte åka till närmsta bygghandel för att införskaffa ett golv, eftersom golven som finns där förmodligen inte kommer att passa företagets behov. Välj istället en golvläggare som kan erbjuda industrigolv som passar till ändamålet och som är av hög kvalitet. Det finns företag som sysslar med golvläggning av industrigolv på de flesta större orter, såsom Uppsala, Stockholm, Göteborg och liknande.

Ljuskällorna är viktiga

Förutom vatten och golv så är ljuset i lokalen jätteviktigt och detta gäller inte minst för ljuset i behandlingsrummet. Om man sysslar med massage vill man förmodligen ha en belysning som kan dämpas så att kunden kan slappna av medan man vill ha ett starkt och bra ljus om det är ett företag som fokuserar på hårborttagning. Man bör också ha god belysning vid eventuella skrivbord så att man ser ordentligt när man uppdaterar journaler eller skriver upp bokningar. Ljusstyrka på olika lampor anges idag ofta i den SI-enhet som kallas för lumen. Förmodligen känner de flesta sig mer bekväma med att använda watt som enhet men i takt med att de energisparande LED-lamporna har ersatt de klassiska glödlamporna så har watt fått ge vika för just lumen. Vilken elinstallatör som helst kan dock hjälpa till med detta, inte minst i Uppsala, så man behöver inte lära sig något särskilt om ljusstyrka om man inte vill.

Sett till miljön så kan det vara klokt att under en företagsrenovering installera ljusarmaturer som drar så lite energi som möjligt. Det beräknas till exempel att en LED-lampa kan spara upp till 80% energi jämfört mot en ordinär glödlampa, bara genom hur lampan är uppbyggd. Därtill avger en glödlampa ganska mycket värme och om man då under sommarhalvåret måste använda AC så kan man tänka sig att även kostnaden för denna kylning går upp om lamporna avger extra värme.

Det kan också vara klokt att installera lampor som ytterligare hjälper till med ekonomiska besparingar. Bortsett från användningen av LED-lampor så kan man till exempel installera lampor med dimmer så att man själv kan anpassa ljus efter situation. Det finns också mer avancerade lampor som automatiskt anpassar sig efter dagsljuset, så att man själv slipper styra detta, och som sägs spara runt 25% energi. En annan typ av lampa som kan vara väl värd pengarna är den som känner av rörelser och som därmed endast slås på när någon befinner sig i rummet.

Inredning med fokus på funktion

Möblemanget som man har på en klinik är också väldigt viktig. Man måste kunna städa möblerna lätt och naturligtvis ska de vara av ett slitstarkt material. Att åka till IKEA i Uppsala för att handla in klinikens möbler är inte alltid att rekommendera. Välj hellre bord, bänkar och stolar som är avsedda för ändamålet och som man vet kommer att hålla.

En riktigt bekväm stol eller bänk avsedd för hårborttagning är naturligtvis ett måste om man driver en hårborttagningsklinik men det kan också vara klokt att ha en fåtölj i behandlingsrummet där kunden kan slappna av liksom en soffgrupp i entrén eller väntrummet. Se här till att materialen på möblerna är lättstädat och att eventuella fläckar på soffgruppen kan döljas av tygets trevliga mönster. Allra lättast är det förmodligen att köpa in möbler av skinn eller fuskläder, då dessa kombinerar hållbarhet med funktionalitet.

Man bör även ha möbler till sig själv och sin personal som möjliggör en bra arbetsställning. Ett exempel på detta är bord och skrivbord som är höj- och sänkbara och detsamma gäller för stolar.